Idei de aperitive pentru mesele de sărbători

Sărbătorile de iarnă sunt despre familie, despre iubire şi bunătate, despre bucuria de a-i revedea pe cei dragi şi de a împărtăşi cu ei momentele importante din viaţa ta. E despre grija de a-ţi primi invitaţii frumos şi de a-i face să se simtă ca acasă, despre grija de a-i servi cu cele mai alese bucate şi fine băuturi, de a-i impresiona aşa cum poţi mai bine.

Şi pentru ca servirea să fie una ireproşabilă, venim în întâmpinarea ta cu câteva recomandări de aperitive festive, cu care să rămâi în amintirea tuturor celor care aleg să îţi fie alături de sărbători. Uşor de preparat, elegante, într-o prezentare de excepţie, pot transforma o simplă petrecere într-o adevărată paradă a bunătăţilor culinare de cinci stele.

 

Checul aperitiv cu piept de pui şi legume, preparatul vedetă al acestui sezon. Ai nevoie de:

- 500 grame de piept de pui fără os,

- 200 grame de caşcaval,

- 5 ouă,

- 4 linguri de făină,

- un ardei capia,

- un dovlecel zuchinni,

- o lingură de praf de copt,

- piper şi sare.

Se fierbe pieptul de pui, se lasă la răcit şi apoi se taie cubuleţe. Se toacă legumele şi jumătate din cantitatea de caşcaval, iar cealaltă jumătate se dă prin rozătoare. Se adaugă ouăle bătute, sarea, piperul, făina şi praful de copt şi se omogenizează. Compoziţia finală se bagă la cuptor la 180 de grade pentru circa 40 de minute.

 

Salata aperitiv cu pui şi ananas nu numai că arată minunat, dar are un gust desăvârşit, imposibil de egalat.

Pentru coşuleţe, ai nevoie de:

- 250 de grame de făină,

- 125 grame de unt rece,

- 50 ml. de apă foarte rece.

Iar pentru salată:

- o conservă de ananas îndulcit,

- 300 de grame de piept de pui,

- 200 grame de caşcaval,

- 2 linguri de maioneză,

- 1 lingură de muştar,

- 1 linguriţă de zeamă de lămâie şi praf de copt.

Se fierbe pieptul de pui şi apoi se mărunţeşte, se toacă mărunt cubuleţele de ananas, iar mai apoi se pun într-un vas pieptul de pui, ananasul şi caşcavalul tăiat în cubuleţe mici. Se adaugă zeama de lămâie, maioneza, muştarul şi piperul. Se amestecă bine, se răstoarnă în coşuleţele cu salată şi se păstrează la rece până în momentul servirii.

 

Aperitivele cu ton se prepară rapid, au un aspect deosebit şi un gust cu totul excepţional. Ingredientele de care ai nevoie sunt:

- o cutie de ton în ulei de măsline,

- 50 grame de unt,

- 2 linguri de zeamă limeta şi un praf de sare.

Se desface conserva, se scurge excesul de ulei şi se răstoarnă tonul în blender. Se adaugă untul, sarea şi zeama de limeta. Se omogenizează cu blenderul până când se obţine o pastă fină şi se bagă la frigider.

 

Ciupercile umplute cu şuncă şi mozzarella sunt foarte delicioase şi la îndemâna oricui. Ai nevoie doar de:

- 500 grame de ciuperci,

- 100 grame de şuncă,

- 200 grame de mozzarella şi sare roz de himalaya.

Se scot picioruşele ciupiercilor, se curăţă şi se aşează pe un platou. În pălăria fiecărei ciuperci se toarnă câteva granule de sare, se aşează feliile de şuncă şi la final câte un cubuleţ de mozzarella. Se pun ciupercile pe grătar sau pe grill şi se lasă circa 15 minute. Se aşează pe un pat de salată şi se consumă calde sau reci, după preferinţe. 

 

Aperitivul cu smochine, prosciutto şi gorgonzola este o gustare inedită, spectaculoasă, cu care să te remarci în ziua de Crăciun. Pentru preparare, ai nevoie de:

- 5 smochine mari,

- 5 felii de prosciutto,

- 100 grame de gorgonzola şi o lingură de miere de albine.

Se spală smochinele, se taie în sferturi până la bază şi se aşează pe un platou. Se introduce câte un cubuleţ de gorgonzola în mijlocul fiecăreia şi se toarnă puţină miere de albine deasupra. Din prosciutto se fac mici trandafiraşi, ori alte modele după preferinţe şi se aşează peste gorgonzola. Pentru cine doreşte, în mijloc se mai pot adăuga alte cubuleţe de gorgonzola şi stropi cu miere de albine. Rezultatul? O adevărată explozie de culori şi arome.

Vedetele meselor festive au fost şi vor rămâne întotdeauna aperitivele. Gustoase, aspectuoase şi uşor de preparat, vă vor oferi experienţe culinare desăvârşite şi vă vor impresiona invitații. Să aveţi inimile pline de bucurie, viaţa plină de belşug şi mesele pline de bunătăţi. Sărbători fericite!