Fructe de vară- ce și de ce?

Vara este minunată cu zilele ei lungi și însorite, dar și cu cele ploioase, care mai potolesc căldura uneori moleșitoare. Soarele și ploaia nu sunt îndrăgite doar de noi, ci și de pomii fructiferi, care în anotimpul cald ne oferă o adevărată sursă de energie și vitamine. Fie că ai propria ta livadă sau îți procuri fructe de la producători, varietatea de fructe de vară este foarte mare.

Este esențial ca în alimentația noastră zilnică să includem cel puțin un fruct proaspăt. Pe lângă cele trei mese principale ale zilei, nutriționiștii recomandă să avem și două gustări. În timpul verii, străduiește-te ca gustările de la ora 10 și ora 17 să fie pe bază de fructe de vară. Poți consuma un fruct în stare naturală sau poți face sucuri și smoothie-uri din fructele preferate.

Pentru că susținem alimentația sănătoasă și echilibrată, îți recomandăm câteva fructe de vară pe care le poți găsi cu ușurință în piețe și supermarketuri. În plus, vei descoperi destule motive care să te determine să alegi un fruct în detrimentul unui desert pe bază de zahăr.

1. Căpșuni

Căpșunile au o aromă savuroasă și un gust inconfundabil. Sunt o sursă foarte bogată de vitaminele C, E, B1, B2, B6, K și PP. Acidul folic, fierul, calciul, magneziul și fibrele din compoziția căpșunilor ajută în procesul de digestie. Mai mult, au foarte puține calorii, 150 de grame de căpșuni conțin doar 50 de calorii.

2. Cireșe

Cireșele mari și cărnoase care ne încântă simțurile încă de la începutul verii nu sunt doar delicioase, ci sunt și foarte benefice pentru sănătate. Proprietățile anticancerigene, antiinflamatorii, energizante și regeneratoare sunt doar puține dintre avantajele pe care cireșele le aduc sănătății noastre. Acestea au un nivel ridicat de antocianină (care dă și culoarea roșie), un oxidant puternic care neutralizează acțiunea radicalilor liberi, oferă protecție împotriva infecțiilor și ajută la reglarea tensiunii arteriale.

Mai mult, sunt bogate în nutrienți, vitamine și minerale. În compoziția cireșelor se găsește și betacaroten (de 19 ori mai mult decât la căpșuni și afine), care încetinește procesul de îmbătrânire, protejează împotriva radiațiilor UV și crește imunitatea. Cireșele sunt foarte sărace în calorii, au un conținut ridicat de apă și te ajută să scapi de disconfortul provocat de gastroenterită sau indigestie.

3. Piersici

Când vorbim despre piersici, nu putem să nu ne gândim la cât de parfumate, zemoase și dulci sunt acestea. Pe lângă parfumul și aroma minunate, piersicile sunt o sursă importantă de vitaminele A, C, E, K și complexul de vitamine B, precum și de potasiu și acid chlorogenic - un antioxidant cu puternic rol antiinflamator, imunostimulator și anticancerigen. În plus, aportul de antioxidanți, betacaroten și flavonoide al piersicilor previn îmbătrânirea prematură. O piersică are doar 60 de calorii și este bogată în fibre.

4. Caise

Nimeni nu poare rezista aromei incomparabile pe care o au caisele când sunt coapte! Caisele sunt moi, ușor de digerat și sunt o sursă esențială de betacaroten. În organism, acesta este convertit în vitamina A, care ajută la îmbunătățirea vederii și la menținerea sănătății pielii. Caisele au un conținut ridicat de fibre, fier și potasiu.

5. Pepene verde

Ce poate fi mai reconfortant și mai delicios decât o felie parfumată de pepene verde? Pepenele conține o cantitate mare de licopen, un antioxidant foarte puternic care luptă împotriva cancerului. Acest fruct este cunoscut pentru proprietățile sale antioxidante și pentru cantitatea bogată de fitonutrienți, care ajută la stimularea anticorpilor, eliminarea mai rapidă a toxinelor și creșterea nivelului de energie.

O mare parte din compoziția pepenelui este reprezentată de apă. Fructul are puține calorii și cantități importante de vitaminele A și C, potasiu, betacaroten și complexul de vitamine B.

6. Fructe de pădure (zmeură, afine, mure, coacăze)

Fructele de pădure sunt cunoscute pentru proprietățile lor antioxidante, conținând o cantitate mare de resveratrol. Resveratrolul stimulează înmulțirea celulelor sănătoase din organism și crește nivelul colesterolului bun, pe de-o parte, și împiedică înmulțirea celulelor cancerigene și scade nivelul de colesterol rău, pe de cealaltă.

Substanța scade vâscozitatea sângelui, ajutând la îmbunătățirea circulației sângelui. Fructele de pădure sunt un remediu împotriva îmbătrânirii premature, ajutând la menținerea elasticității pielii. Sunt o sursă bogată și de vitamina C, cupru, seleniu, zinc și fier, care întăresc sistemul imunitar.