Aromaterapia- efectele benefice ale uleiurilor esențiale

Aromateriapia poate deveni una dintre modalitățile preferate de relaxare chiar la tine acasă. Mai mult, terapia cu uleiuri esențiale este cunoscută pentru efectele benefice asupra sănătății și stării de spirit. Folosim aromele plăcute ale plantelor, fructelor, semințelor, condimentelor etc. pentru a ne relaxa și pentru că acestea ne induc o stare de bine.

Uleiurile esențiale de la baza aromaterapiei sunt cunoscute pentru puterile lor vindecătoare. Există trei metode prin care aceste uleiuri pot lua contact cu corpul nostru: inhalare, masarea pielii și ingerare. Dintre acestea, masarea pielii oferă un dublu beneficiu: te relaxezi datorită aromelor plăcute răspândite de acestea și datorită efectelor pozitive ale masajului.

Inhalarea nu se face în mod direct, ci doar după ce au fost turnate câteva picături pe un material. Ingerarea uleiurilor esențiale se face doar sub îndrumarea unui specialist. Încă din cele mai vechi timpuri, strămoșii nostri au descoperit efectele pe care uleiurile esențiale le aveau asupra lor. De-a lungul timpului, acestea au fost testate și s-a ajuns la concluzia că fiecare ulei esențial este benefic pentru o anumită problemă. Mai jos, vei găsi o listă cu cele mai importante uleiuri esențiale și ce beneficii pot avea acestea asupra ta.

Ulei esențial de lemn de santal - este cunoscut pentru proprietățile sale de menținere a sănătății membranelor mucoase ale tractului urinar și ale peretelui toracic. Este folosit pentru atenuarea durerilor toracice și ameliorarea tensiunii. Practicanții de yoga folosesc acest ulei cunoscut pentru proprietățile sale calmante.

Ulei esențial de trandafir - are multe efecte benefice asupra sănătății femeilor și este cunoscut pentru proprietățile sale antidepresive, antiseptice, antiinflamatoare, antispasmodice, antivirale, afrodiziace, astringente, bactericide, cicatrizante, depurative, hemostatice, laxative, hepatice, nervine si uterine.

Ulei esențial de lavandă - pe lângă proprietățile sale de ameliorare a stresului, uleiul de lavandă are și câteva proprietăți terapeutice: antiseptic, antidepresiv, antiinflamator, decongestionant, deodorant, diuretic si sedativ.

Ulei esențial de iasomie - acesta are efecte benefice ajutând în cazul depresiei și asupra simptomelor care însoțesc nașterea. Mai mult, este cunoscut pentru efectele pe care le are asupra problemelor respiratorii, de dependență și pentru reducerea tensiunii și a stresului.

Uleiul esențial de mentă - acesta este cunoscut pentru îmbunătățirea stării de spirit, stimularea atenției, combaterea iritației și roșeții și ameliorarea simptomelor de congestie.

Ulei esențial de eucalipt - este foarte eficient pentru tratarea problemelor respiratorii, dar este și antiseptic, antispastic, diuretic și stimulent. Este folosit adesea pentru calmarea durerilor musculare, dar și pentru combaterea migrenei și a febrei.

Din uleiuri esențiale se obțin uleiurile volatile, care se folosesc pentru parfumarea casei cu ajutorul difuzoarelor de parfum. Uleiurile volatile nu au aceleași efecte asupra sănătății noastre pentru ca nu pot fi ingerate sau folosite pe piele. Acestea au rolul de a ne ajuta să ne relaxăm prin mirosul emanat și să ne ameliorăm starea de spirit.