50 de trucuri esențiale în bucătărie (I)

Bucătăria este o pasiune, dar poate deveni o adevărată joacă de copii atunci când ai la îndemână câteva trucuri care să te ajute. Descoperă cum poți să devii magician în propria bucătărie!

Bucătăria este fascinantă cu ale ei trucuri și secrete ce ne vin în ajutor de fiecare dată când întâmpinăm o problemă. Ne dorim întotdeauna să gătim rapid, să folosim doar ingrediente proaspete și să pregătim mâncăruri delicioase. Aflăm de la mama, bunica sau din reviste de bucătărie diferite trucuri pe care mai apoi le transmitem prietenilor, cunoștințelor și mai târziu copiilor noștri. Ne-am gândit să împărtășim cu tine 50 de trucuri esențiale în bucătărie.

 

1. Asigură-te că ouăle sunt proaspete- Dacă nu ești sigură că un ou este proaspăt, vezi ce se întâmplă când îl pui într-un pahar cu apă: ouăle vechi plutesc, cele proaspete se scufundă.

 

2. Păstrează legumele proaspete mai mult timp- Tapetează baza sertarului pentru legume din frigider cu prosoape de hârtie. Acestea vor absorbi excesul de umezeală care face ca legumele să putrezească.

 

3. Păstrează șampania acidulată- Nu arunca șampania sau vinul spumos care și-au pierdut aciditatea. Redă-le aciditatea punând o stafidă sau două în sticlă. Zahărul natural își va face treaba.

 

4. Nu irosi lămâile- Dacă ai nevoie doar de câteva picături de zeamă de lămâie, evită să tai lămâia în două- se va usca foarte repede în acest fel. În schimb, înțeapă lămâia cu o țepușă de metal și scurge exact cât ai nevoie.

 

5. Păstrează verdeața proaspătă- Pentru ca ierburile să rămână proaspete pentru cel puțin o lună păstrează tot mănunchiul, spălat și sigilat într-o pungă de plastic, în congelator. Când vrei să le folosești, vor fi mai ușor de tocat și se vor decongela imediat ce le pui în cratița fierbinte.

 

6. Ține insectele departe- O frunză de dafin strecurată în recipientul cu făină, paste sau orez va ține insectele departe.

 

7. A doua zi pentru brioșe- Pentru a reîmprospăta brioșele mai vechi de o zi, stropește-le cu apă, pune-le într-o pungă de hârtie și bagă-le în cuptorul fierbinte pentru 5-10 secunde. Aburul creat de apă le va reda umiditatea.

 

8. Nu lăsa brânza să se usuce- Pentru a împiedica brânza să se usuce, unge partea de unde ai început să tai cu unt sau margarină pentru a împiedica contactul direct cu aerul. Acest truc este foarte eficient cu brânzeturile tari.

 

9. Revitalizează legumele- Atunci când ridichile, țelina sau morcovii nu mai sunt la fel de crocante, pune-le într-un bol cu apă rece împreună cu o felie de cartof crud și privește cum legumele moi se vor împrospăta chiar sub ochii tăi.

 

10. Nu lăsa prăjiturelele să se întărească- Depozitează separat prăjiturelele tari de cele moi. Dacă le combini, umezeala din prăjiturelele moi le va face pe cele tari să nu mai fie crocante.

 

11. Împiedică bananele să se strice- Evită să separi bananele dacă nu intenționezi să le mănânci- se vor strica mai greu dacă rămân mănunchi.

 

12. Nu lăsa sarea să se întărească- Pune câteva boabe de orez în solniță pentru a împiedica sarea să se întărească. Orezul absoarbe condensul care duce la formarea bulgărilor de sare.

 

13. Păstrează savoarea untului- Fă-ți provizii de unt atunci când este la reducere- îl poți păstra în congelator pentru 6 luni. Pune untul într-un recipient vidat ca să nu preia aroma altor alimente din congelator.

 

14. Împiedică apariția bacteriilor în produsele lactate- Pentru a păstra brânza de vacă sau smântâna pentru mai mult timp, așază recipientul cu partea de sus în jos în frigider. Astfel se va crea un vacuum care oprește creșterea bacteriilor ce duc la stricarea alimentelor.

 

15. Păstrează mierea limpede- Îți vine să crezi sau nu, mierea este singurul aliment neperisabil, așa că nu o arunca dacă se zaharisește. Pune mierea în cuptorul cu microunde, la putere medie, în reprize de 30 de secunde, pentru a o face limpede din nou.