50 de trucuri esențiale în bucătărie (III)

Ultima parte a seriei 50 de trucuri esențiale în bucătărie îți oferă 20 de idei magice care să te ajute în bucătărie ->

 

31.Organizează tăvile de prăjituri- Un biblioraft vertical își poate găsi locul în bucătărie ca suport pentru tăvile de prăjituri.

 

32. Congelează vafele și clătitele- Împachetează clătitele sau vafele care ți-au mai rămas în pungi vidate și congelează-le. Când vrei un mic dejun rapid, doar încălzește deliciile înghețate în toaster.

 

33. Transformă resturile de piure în crochete- Fă biluțe mici din piureul rece, scufundă-le în ou bătut, îmbracă-le în pesmet și sotează-le sau prăjește-le. Poți amesteca piureul cu carne de crab sau somon.

 

34. Refolosește orezul care ți-a rămas- Dacă ai gătit mai mult orez decât ai avut nevoie, fă o budincă de orez adăugând unt, scorțișoară, zahăr și lapte. Sau poți sota orezul împreună cu un ou bătut, sos de soia și ceapă verde tăiată. Mai poți face și un desert inspirat din Orientul Mijlociu adăugând stafide și migdale.

 

35. Bază de supă mai delicioasă- Păstrează crusta de la bucățile de brânză pe care le-ai terminat și folosește-o pentru a aromatiza baza de supă. Asigură-te că scoți crusta și strecori lichidul înainte de servire.

 

36. Cuburi de gheață din cafea- Nu arunca resturile de cafea fiartă care ți-au rămas. Pune lichidul în tăvițe de gheață și congelează-l. Folosește cuburile de gheață pentru o delicioasă cafea cu gheață de vară. Cafeaua nu îți va pierde savoarea în timp ce cuburile se topesc.

 

37. Refolosește pâinea veche- În loc să arunci pâinea veche, taie feliuțe subțiri și congelează-le. Rumenite, sunt varianta ieftină, dar delicioasă, a biscuiților sărați sofisticați.

 

38. Desert cu piersici la conservă- Încălzește piersicile din conservă într-o cratiță, adaugă un baton de scorțișoară și un păhărel de coniac și fierbe la foc mic până se îngroașă. Servește cu înghețată de vanilie.

 

39. Budincă de ciocolată instant- Fă budincă de ciocolata instant adăugând frișcă în loc de apă pentru a obține un mousse plin de savoare.

 

40. Înghețată stratificată- Adaugă peste înghețata de vanilie un strat de prăjiturele zdrobite (sau doar fărâme de prăjiturele) într-un pahar de martini.

 

41. O delicatesă simplă- Fă un desert rapid din felii de cozonac peste care adaugi frișcă, fructe de pădure coapte, macerate cu zahăr și băutura ta alcoolică preferată.

 

42. Îmbogățește savoarea brioșelor cumpărate- Adaugă glazură făcută de tine pe brioșele de la magazin: bate glazura cu mixerul electric și las-o să crească.

 

43. Curățarea inoxului- Alcoolul va îndepărta petele de pe inox. Pune puțin lichid pe o dischetă de bumbac și șterge zonele cu probleme.

 

44. Salvează o tigaie arsă- Pentru a curăța o tigaie arsă, presară praf de copt pe fundul tigăii, adaugă 4 sau 5 linguri de sare, acoperă totul cu apă și lasă la înmuiat pe parcursul nopții. Îndepărtează resturile carbonizate folosind o spatulă de silicon.

 

45. Păstrează strălucirea cuprului- Folosește ketchup pentru a lustrui cuprul: aplică un strat subțire de ketchup și freacă cu o cârpă curată.

 

46. Înlocuiește smântâna cu iaurtul- Iaurtul poate înlocui foarte ușor smântâna în preparatele care nu necesită gătire termică. Dar iaurtul se poate coagula dacă este încălzit- în acest caz este mai bine să folosești smântână sau jumătate iaurt, jumătate smântână.

 

47. Nu lăsa ciupercile să se încleieze- Pentru a evita acest lucru învelește ciupercile în prosoape de hârtie înainte să le pui în frigider.

 

48. Curăță rapid usturoiul- Separă căpățânile de usturoi în căței și pune-i într-un bol mare de metal, apoi acoperă-l cu un altul. Agită cele doua boluri rapid, mișcându-le de jos în sus. În scurt timp, cățeii de usturoi vor fi gata să-i folosești în minunățiile tale culinare.

 

49. Călește ceapa rapid- Adaugă un sfert de linguriță de bicarbonat de sodiu în tigaie pentru a grăbi procesul de prăjire și caramelizare.

 

50. Refolosește ierburile îngălbenite- Nu arunca ierburile care s-au îngălbenit. În schimb, așază-le în tăvița pentru gheață, adaugă ulei de măsline și congelează-le. Vor oferi un plus de savoare la paste sau la salate.